Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 19:56

Κοροναϊός 2019–2020

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η έξαρση του κοροναϊού της Ουχάν 2019-20  είναι μία εν εξελίξει ιική έξαρση που επηρεάζει κυρίως την ηπειρωτική Κίνα, μαζί με μεμονωμένες περιπτώσεις σε 44 άλλες χώρες και επικράτειες, συμπεριλαμβανομένης μιας έξαρσης στην Νότια Κορέα (ξεκινώντας από το Ντέγκου), την Ιταλία (κυρίως στην βόρεια Ιταλία) και το Ιράν (ξεκινώντας από το Κομ). Η έξαρση ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 όταν και εντοπίστηκε ένας νέος κοροναϊός, ο SARS-CoV-2, στην Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουπέι της Κίνας, μετά από 41 άτομα που ανέπτυξαν πνευμονία χωρίς σαφή αιτία. Η ασθένεια που προκαλεί ο ιός ονομάστηκε τελικά ασθένεια κοροναϊού 2019 (Coronavirus disease 2019, COVID-19).

Ως τις 26 Φεβρουαρίου 2020 έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 81.300 κρούσματα, σε όλες τις επαρχίες της Κίνας και σε περισσότερες από άλλες σαράντα χώρες.Από αυτές, 11.569 περιπτώσεις χαρακτηρίστηκαν ως σοβαρές. Έχουν σημειωθεί 2.770 θάνατοι οφειλόμενοι στη νόσο, συμπεριλαμβανομένων 55 εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, ξεπερνώντας εκείνους της επιδημίας SARS του 2003. 30.339 άτομα έχουν αναρρώσει.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2020 επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, σε μια γυναίκα 38 ετών που είχε πρόσφατα ταξιδέψει στη βόρεια Ιταλία και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Η οικογένεια της και όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της απομονώθηκαν οικειοθελώς.

Ο ιός είναι ικανός να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η περίοδος επώασης (χρόνος από την έκθεση έως την έναρξη των συμπτωμάτων) κυμαίνεται από 2 έως 14 ημέρες, αλλά μπορεί να είναι μεταδοτική κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και μετά την αποκατάσταση.Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δυσκολίες στην αναπνοή. Ως τις 5 Φεβρουαρίου 2020 η εκτίμηση του ποσοστού θνησιμότητας ήταν το 2% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, υψηλότερο μεταξύ εκείνων που απαιτούν εισαγωγή στο νοσοκομείο. Από τις αρχές Φεβρουαρίου του 2020, δεν υπάρχει εμβόλιο και καμία ειδική θεραπεία. Εξετάζονται αρκετές προσεγγίσεις εμβολίων και αντι-ιικά.

Η πρώτη τοπική μετάδοση έξω από την Κίνα σημειώθηκε στο Βιετνάμ μεταξύ των μελών μιας οικογένειας  ενώ η πρώτη τοπική μετάδοση που δεν αφορούσε οικογένεια συνέβη στη Γερμανία, στις 22 Ιανουαρίου, όταν ένας Γερμανός αρρώστησε λαμβάνοντας τον ιό από μια Κινέζα επισκέπτρια σε μια επιχειρηματική συνάντηση.  Ο πρώτος θάνατος εκτός Κίνας αναφέρθηκε στις Φιλιππίνες, όπου ένας άνδρας 44 ετών από την κινεζική πόλη Ουχάν πέθανε την 1η Φεβρουαρίου. 

Στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο, οι αρχές δημόσιας υγείας προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας. Η κυβέρνηση της Κίνας εισήγαγε ταξιδιωτικούς περιορισμούς για να απομονώσει 16 πόλεις, επηρεάζοντας πάνω από 57 εκατομμύρια ανθρώπους. Ορισμένες χώρες έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις κατά των ταξιδιών στην Ουχάν, τη Χουπέι και την Κίνα γενικά.  Οι ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί την ηπειρωτική Κίνα έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν την υγεία τους για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.  Όποιος υποψιάζεται ότι μεταφέρει τον ιό, συνιστάται να φοράει προστατευτική μάσκα και να ζητά ιατρική συμβουλή καλώντας έναν γιατρό αντί να επισκεφθεί απευθείας την κλινική αυτοπροσώπως. Οι αερολιμένες και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί έχουν εφαρμόσει ελέγχους θερμοκρασίας, δηλώσεις υγείας και συμπλήρωση ερωτηματολογίων σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν φορείς του ιού. Πολλές εκδηλώσεις για την Σεληνιακή Πρωτοχρονιά και τουριστικά αξιοθέατα έχουν κλείσει για να αποφευχθούν μαζικές συγκεντρώσεις, όπως και η Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου και τα παραδοσιακά πανηγύρια ναών.Σε 24 από τις 31 επαρχίες της Κίνας, τους δήμους και τις περιφέρειες, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι διακοπές της Πρωτοχρονιάς επεκτείνονται μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, δίνοντας εντολή στους περισσότερους χώρους εργασίας να μην ανοίξουν ξανά μέχρι εκείνη την ημερομηνία. Οι περιοχές αυτές αντιπροσωπεύουν το 80% του ΑΕΠ της χώρας και το 90% των εξαγωγών. Το Χονγκ Κονγκ αύξησε το επίπεδο απόκρισης των μολυσματικών νόσων στο υψηλότερο και κήρυξε έκτακτη ανάγκη, κλείνοντας τα σχολεία μέχρι τον Μάρτιο και ακυρώνοντας τις εορταστικές εκδηλώσεις του Νέου Έτους. 

Η επιδημία έχει κηρυχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) Έκτακτη Ανάγκη Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος (PHEIC), με βάση τις πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ο ιός εάν εξαπλωθεί σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Αυτή η κήρυξη ήταν η έκτη φορά που έχει κληθεί το μέτρο μετά από την πανδημία του H1N1 το 2009Ξενοφοβία και ρατσισμός κατά των ανθρώπων κινεζικής και ανατολικής ασιατικής καταγωγής έχουν σημειωθεί λόγω της επιδημίας, τροφοδοτώντας τον φόβο και την εχθρότητα σε διάφορες χώρες.  Παραπληροφόρηση που διαδόθηκε κυρίως στο διαδίκτυο σχετικά με τον κοροναϊό, οδήγησε την ΠΟΥ να κηρύξει "πληροφοριοδημία" (αγγλικά: infodemic) στις 2 Φεβρουαρίου.

Στην Ελλάδα, στα τέλη Ιανουαρίου 2020, ορίστηκαν συγκεκριμένα νοσοκομεία αναφοράς ανά Υγειονομική Περιφέρεια εξοπλισμένα με θάλαμο αρνητικής πίεσης, με σκοπό την αντιμετώπιση των πιθανών κρουσμάτων του ιού στην χώρα. Η λίστα αποτελείται από δεκατρία βασικά και αναπληρωματικά νοσοκομεία, και περιλαμβάνει το ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», το ΠΓΝ «Αττικόν», το ΠΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, το ΠΓΝ Λάρισας, το ΠΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια» και το ΠΓΝ Ηρακλείου.

 

Ιστορικό

Η επιδημία νέου κοροναϊού εντοπίστηκε αρχικά στα μέσα Δεκεμβρίου 2019 στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας, ως ένα αναδυόμενο σύμπλεγμα ανθρώπων με πνευμονία χωρίς σαφή αιτία, το οποίο συνδέονταν κυρίως με ανθρώπους που κρατούσαν πάγκους στην Αγορά Θαλασσινών Χουανάν ( 华南海鲜市场 ), στην οποία επίσης πωλούνται ζώντα ζώα. Οι Κινέζοι επιστήμονες απομόνωσαν στη συνέχεια ένα νέο στέλεχος του κοροναϊού, που ονομάστηκε 2019-nCoV, ο οποίος βρέθηκε να είναι τουλάχιστον 70 τοις εκατό παρόμοιος σε αλληλουχία γονιδιώματος με τον SARS-CoV. Με την ανάπτυξη ενός ειδικού διαγνωστικού ελέγχου PCR για την ανίχνευση της λοίμωξης, επιβεβαιώθηκαν ορισμένες περιπτώσεις σε άτομα που συνδέονται άμεσα με την αγορά και σε κάποιους που δεν συνδέονταν άμεσα με αυτήν. Το αν ο ιός έχει την ίδια σοβαρότητα ή θνησιμότητα με το SARS είναι ασαφές.

Στις 20 Ιανουαρίου 2020, ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ προέτρεψε αποφασιστικές και αποτελεσματικές προσπάθειες για την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας πνευμονίας που προκαλείται από έναν νέο κορωναϊό. Από τις 23 Ιανουαρίου 2020, σημειώθηκαν 25 θάνατοι, όλοι στην Κίνα, και υπάρχουν στοιχεία για μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι εκτενείς δοκιμές αποκάλυψαν πάνω από 600 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, μερικοί από τους οποίους είναι υπάλληλοι υγειονομικής περίθαλψης. Επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν επίσης αναφερθεί στην Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, το Μακάο, το Χονγκ Κονγκ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και τη Σιγκαπούρη.

Σχετικά με τον αν η κατάσταση αποτελεί επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος βάσει του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού συζητήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2020 από επιτροπή έκτακτης ανάγκης που διοργάνωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ). Η απόφαση αναβλήθηκε λόγω έλλειψης πληροφοριών. Ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει ότι μια ευρεία επιδημία είναι δυνατή, και υπήρχαν ανησυχίες για περαιτέρω μετάδοση κατά τη διάρκεια της κορύφωσης ταξιδιών στην Κίνα κατά τη διάρκεια της κινεζικής Πρωτοχρονιάς. Η ξαφνική αύξηση των περιστατικών της νόσου δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με το εμπόριο άγριων ζώων, αβεβαιότητες που περιβάλλουν την ικανότητα του ιού να εξαπλωθεί και να προκαλέσει βλάβη, αν ο ιός κυκλοφορούσε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι θεωρούνταν προηγουμένως, την προέλευσή του, και τη δυνατότητα εμφάνισης της επιδημίας που είναι ένα γεγονός υπερδιάδοσης.

Οι πρώτες ύποπτες περιπτώσεις αναφέρθηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 2019, με τις πρώτες περιπτώσεις συμπτωματικής ασθένειας να έχουν εμφανιστεί μόλις τρεις εβδομάδες νωρίτερα στις 8 Δεκεμβρίου 2019.  Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 και απομονώθηκαν τα άτομα που έδειξαν σημεία και συμπτώματα της μόλυνσης από κοροναϊό.  Πάνω από 700 άτομα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 400 εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που έρχονται σε στενή επαφή με πιθανώς μολυσμένα άτομα, παρακολουθήθηκαν αρχικά. Μετά την ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου διαγνωστικού ελέγχου PCR για την ανίχνευση της λοίμωξης, η παρουσία του 2019-nCoV στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε σε 41 άτομα στο αρχικό σύμπλεγμα του Ουαχάν, εκ των οποίων αργότερα δύο αναφέρθηκαν ως παντρεμένο ζευγάρι, ένας από τους οποίους δεν ήταν παρών στην αγορά και άλλοι τρεις που ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας που εργαζόταν στους πάγκους θαλασσινών της αγοράς. Ο πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος από τη μόλυνση με κορωναϊό συνέβη στις 9 Ιανουαρίου 2020.

Στις 23 Ιανουαρίου 2020, η Ουχάν τέθηκε σε καραντίνα, όπου όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες προς και από το Ουχάν έχουν ανασταλεί. Οι πόλεις ΧουανγκάνγκΤσιτσιάνγκΕτσόου και Τσιμπί, δίπλα στη Ουαχάν, τέθηκαν επίσης σε παρόμοια καραντίνα από τις 24 Ιανουαρίου 2020 και μετά.  Λίγες ημέρες μετά, η Κίνα ανέβαλε όλες τους εορτασμούς για την Κινεζική Πρωτοχρονιά, και έκλεισε όλα τα σχολεία μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Η ζήτηση χειρουργικών μασκών από το κινεζικό και μη κοινό έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αν και η χρήση της ως μέσο προστασίας είναι αμφιλεγόμενη.

 

Λεπτομέρειες για το ιό

Ο SARS-CoV-2 (Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2), επίσης γνωστός και ως νέος κοροναϊός της Ουχάν 2019 (2019 novel coronavirus, 2019-nCoV) είναι ένας κοροναϊός με θετικής πολικότητας μονόκλωνο RNA γονιδίωμα.

Ο ιός είναι η αιτία της ασθένειας του κοροναϊού 2019 (COVID-19) και είναι μεταδοτικός μεταξύ των ανθρώπων. Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του ιού αυτήν τη στιγμή. Ο SARS-CoV-2 έχει γενετικές ομοιότητες με τους κοροναϊούς του SARS (SARS-CoV) (79,5%) και της νυχτερίδας (96%), γεγονός που καθιστά πιθανή την προέλευση του από τις νυχτερίδες, αν και πιστεύεται ότι εμπλέκεται και ένας ενδιάμεσος ξενιστής, όπως ο παγκολίνος.

Ο SARS-CoV-2 είναι υπεύθυνος για τη συνεχιζόμενη έξαρση του κοροναϊού της Ουχάν 2019-20, μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος. Λόγω αυτής της σύνδεσης, ο ιός αναφέρεται μερικές φορές ανεπίσημα ως "κοροναϊός της Ουχάν".

 

πηγή : https://el.wikipedia.org/

Διαβάστηκε 547 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 20:20
Tο e-mesimvria.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.